Bemutatták Veszprémben a Gizella/Gizellák táncszínházi, összművészeti darabot

Gizella/Gizellák címmel mutatta be kimondottan a Gizella Napok programsorozatra készült új táncszínházi, összművészeti darabját a TMK Alkalmi Társulás szerda este a Dubniczay-palotában.

Bemutatták Veszprémben a Gizella/Gizellák táncszínházi, összművészeti darabot

A Gizella/Gizellák előadás a Gizella-rejtéllyel, illetve a Gizella-kultusszal foglalkozik, egyrészt István király felesége, valamint a valószínűleg szintén Gizellának (Gosellának) nevezett Imre herceg felesége oldaláról, hiszen két Gizella is felbukkant a magyar királyi családban. Mindketten más tájakról kerültek ide, s mindketten más szellemi, kulturális közegből, más légkörből kerültek aztán az addigra kereszténnyé lett Magyarországra.

A cselekmény különböző idősíkokon és helyszíneken játszódik. Bepillantást nyerünk zárdába, palotába, melyben egy ideig a játék és a jókedv határozza meg a légkört, aztán olyan palotába is, ahol vasszigor uralkodik és szigorú szabályok szerint zajlik az élet. Látjuk Gizellát menekülni, s olykor egy, a királynékról tartott tudományos konferencia felvételének részletei is felvillannak – Máté P. Gábor és Tóth Loon színművész –, ahol a tudósok az egyre szerteágazóbbnak tűnő Gizella-rejtély megoldására tesznek kísérletet, ám hiába a történészi pontossággal felfejtett anyag, a történet, illetve a történetek számos részletét homály fedi. Ám ahol a tudomány már dadog, ott a tánc mesél tovább a különböző tereknek és eseményeknek kölcsönhatásából született jelenetek révén, így a királynék életének félelmeit, örömeit, kudarcait, boldogabb pillanatait is megismerhetjük.

A TMK Alkalmi Társulás idén negyedik éve mutatott be táncelőadást a Gizella Napokhoz kapcsolódva. A Turós-Máté Kinga és Csongrádi Fanni főszereplésével bemutatott produkció Turós-Máté Kinga témaválasztásából született, ehhez Katona Gábor készített remek koreográfiát. Az előadásban közreműködtek a veszprémi Kék Madár Táncműhely és a Várpalotai Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola növendékei.

– Érdekelt, hogy az ember eredeti vágyait, elképzelését feladva, vagy legalábbis módosítva, hogyan tud alkalmazkodni sorsához, hogyan tudja a nem várt – sokszor rendkívül nehéz – körülményeket mégis saját lelki épülésére fordítani. Szerencsés esetben ilyenkor éppen másokon segítünk, tanítunk, más esetben viszont elbukunk, megtörünk, boldogtalanná válunk. Véleményem szerint Isten- és énkapcsolatunk ilyenkor sorsdöntő – mondta el Buvári Tamás, a darab rendezője.

Hozzátette, a produkció kapcsán felmerült annak lehetősége is, hogy a későbbikben iskolákban is bemutatják azt, hiszen a hiteles történelmi forrásokon alapuló – Marton Veronika, Padányi Viktor, Georg Heinrich és Wertner Mór munkáiból összeállított – összművészeti előadás kiválóan beépül az iskolai tananyagba is, gazdag, élményszerű ismereteket adva át nézőinek.

Forrás:   www.veol.hu/kultura/helyi-kultura/gizella-gizellak-veszprem-gizella-napok-2288425