Életre keltek az álló képek a TMK Alkalmi Társulás előadásában

Tizenkét alkotáson keresztül, tizenkét táncetűdöt vázolnak fel az alkotók a Dubniczay Palotában, amely élő zenei kísérettel meséli el a darab történetét.

Életre keltek az álló képek a TMK Alkalmi Társulás előadásában

Valóban egy összművészeti térbe csöppen a néző, amikor az Alakzatok című előadáson helyet foglal. Kondor Béla, Csontváry Koszka Tivadar, Munkácsy Mihály is feltűnik egy-egy alkotás erejéig, az előadók, Turós-Máté Kinga, aki egyben a darab koreográfusa is, Csongrádi Fanni és Szabó Zoltán pedig eltávolítanak és belesimulnak egyszerre a villódzó fények és az improvizációs dallamok segítségével a műalkotásokba.

A „Salvador Dalí összes műve” etűdben Csongrádi Fanni formázza meg az őrület, és a mély, szakrális, törzsi létezés határát, míg Turós-Máté Kinga Munkácsy Mihály festményében nem a női alak, hanem maga a zubogó folyót alakítja. A szemfüles nézők a TMK Alkalmi Társulás korábbi, Prométheuszról című előadását is felfedezhették a darabban.

A táncszínházi előadás zenéjét Prejczer Katalin szerezte, és játszotta el élőben. Elmondta, különleges élmény volt a képek és a mozgások harmóniájára ráhangolódva improvizálni dallamokat, hangeffekteket, amik végül egységgé tudtak összeállni.

Hiszek a neoavantgárd falakat dönt le, az Alakzatok pedig az összművészetiség összes akadályát lerombolta és újjá építette ötven perc alatt.

Hatásos a darab, és itt a szó szoros értelemben vett jelentése értendő a darabra. Nagy hatást tesz, és tett legutóbbi bemutatójuk is, ezt mi sem támasztja alá jobban, minthogy a három visszatapsolást követően a nézők még percekig csendben nézték az üres padlót, falakat és szintetizátort.

Az előadás a veszprémi Csend Napok keretében valósult meg.

Forrás:   https://www.veol.hu/kultura/helyi-kultura/eletre-keltek-az-allo-kepek-a-tmk-alkalmi-tarsulas-eloadasaban-szerdan-3177060/