Bemutatták Buvári Tamás új regényét

A minap tartották a Fricskában Buvári Tamás új regényének bemutatóját. A Nekem te vagy című kötet a filmrendező második könyve, és a BabelPress gondozásában jelent meg.

Bemutatták Buvári Tamás új regényét

Fenyvesi Ottó költő, képzőművész, szerkesztő és rock and roller megnyitójában azonnal, szinte futtából bele is vágott a közepébe, valahogy így: a kapitalizmus romboló kreativitásának közepette az irodalomban is általában fogyasztásról és szórakoztatásról beszélünk.

Nos, ez a könyv nem erről szól. Ám az egybegyűltek ettől egyáltalán nem ijedtek meg, sőt. Ha másra vágytak volna, nyilván máshová mennek. De akkor miért ír könyvet az ember, ha nem ezért? – tette fel a kérdést Fenyvesi Ottó, majd arról beszélt, hogy az emberbe bele van kódolva, hogy továbbadja a gondolatait, hogy elmesélje a történetét. És az irodalom ugyanakkor az énmegismerés és a lét érzékelése.

Szó esett még szövegről, olvasóról, nyelvről, időről, helyről, formáról, kompozícióról és az üzenet létrejöttéről, valamint arról, hogy az emlékezés a létezés biztosítéka, ebből alakul ki az identitás és a közösség. Aztán meg még arról is, hogy egy régi mondás szerint aki nem mondja el valamilyen módon az életét, az nem is létezik.

Ezek után Trokán Anna színésznő és Kilián László író, szerkesztő vonta baráti össztűz alá az írót. Kilián László a szelíd irónia fegyverét alkalmazva, míg Trokán Anna egy teljes arzenált bevetve viccesen, bájosan és empatikusan, bevonva a történetbe és a társalgásba még a folyamatos közlési kényszertől szenvedő kávéfőzőgépet is. És ezen a ponton robbant a bomba. Megszólalt a Metallica egyik legnagyobb slágerének feldolgozása és Turós-Máté Kinga táncművész a közönség között, egy vendéglátóhely padlóján eltáncolta az anyaságot. Annak minden rezdülését, a fiatalságtól az időskorig, minden porcikájával, az arcjátékától a keze remegéséig. Elképesztően erős, drámai produkció volt, totális kitárulkozás és önfeladás, éppen ezért élettől duzzadó, életveszélyes akció és katartikus élmény.

Kellett is egy kis idő, míg Trokán Anna visszazökkentett minket a prózába, és megtudtuk, hogy a Nekem te vagy egyszerre realista és sci-fi, távolságtartó és személyes családregény, ami filmtervből indult, forgatókönyv lett belőle, majd regény, és most megfilmesítésre vár. Így lett kerek a történet, miként az este is, amelynek végén a szerző olvasott fel a műből. Ami egyébként „arról szól”, hogy 2031 januárjában Johann Seemandl, a berlini születésű, magyar származású orvos egy Balaton-parti szállodába érkezik. A hotel kihalt, a külvilágból érkező tudósítások végzetes társadalmi katasztrófát sejtetnek. Hogy napjai elviselhetőbbek legyenek, a szülész és genetikus alkot magának egy fiút, egy képzelt családot és egy gyönyörű szerelmet. Elbeszéli gyerekkorát, vall ikertestvéréről, apjáról, magyar nagyszüleiről, Magyarországhoz fűződő viszonyáról, feltárja, miért szakított a hagyományos orvostudománnyal és miként fordult a gyöngéd fogantatás és születés felé. És persze még sok minden másról.

Forrás:   https://www.veol.hu/kultura/helyi-kultura/bemutattak-buvari-tamas-uj-regenyet-3230934/