Díjat kapott a veszprémi operatőr

A Magdolna című film operatőre, Tóth Zsolt elnyerte a Kovács László és Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Verseny díját a Magdolna című film fényképezéséért.

Díjat kapott a veszprémi operatőr

A díjat a Magyar Operatőrök Szövetsége ítéli oda minden évben. Az eredetileg Aranyszem Operatőr Díj három éve viseli a két világhírű magyar operatőr nevét, akik kiváló szakmai pályát futottak be az Egyesült Államokban, és olyan filmek operatőrei voltak, mint a Szelíd motorosok, A szarvasvadász és többszörös Oscar-díj-nyertes filmek.

A Magdolna című film alkotói hatalmas sikernek élik meg Tóth Zsolt operatőri díját, hiszen a filmet még be sem mutatták, utómunkáján az utolsó simítások folynak. A zsűri kiemelte a film emberközpontú és az emberi arcot középpontba helyező, magas színvonalú fényképezését, az aprólékos világítást, az összetett kameramozgások a film dramaturgiáját segítő, azt szépen kiemelő funkcióját.

A Magdolna díszbemutatója március 23-án, Bódi Mária Magdolna halálának 75. évfordulóján lesz Veszprémben. Moziforgalmazásáról még folynak a tárgyalások, várhatóan ősszel kerül a magyar mozikba, közölte Buvári Tamás. A díjat ő vette át, mivel Tóth Zsolt egy Hosszú Katinkáról készülő dokumentumfilm operatőreként Nizzában tartózkodik. Hozzátette, nagyszerű ajándék, ha egy rendező-operatőr páros sokat tud együtt dolgozni, és lelkileg is közel állnak egymáshoz. A Magdolna volt a nyolcadik közös filmjük, hálásak, hogy ezt elkészíthették. Remélik, sokan megnézik majd a filmet.

Forrás:   https://www.veol.hu/kultura/helyi-kultura/dijat-kapott-a-veszpremi-operator-3318549/