Elkezdődött a veszprémi SzeretFilm Stúdió új, #tüneményesutazás munkacímű játékfilmjének forgatása

"Filmünk lélektani dráma, a vírushelyzetre reagál, ugyanakkor balatoni filmnek is tartom, ami megközelítés nagyon fontos látványvilága szempontjából" – vallotta a filmről Buvári Tamás rendező.

Elkezdődött a veszprémi SzeretFilm Stúdió új, #tüneményesutazás munkacímű játékfilmjének forgatása

Története szerint olyan betegség terjed az emberek között, amely ugyan nem halálos, de a mára rendkívül sérülékennyé vált szociális kapcsolatok számára végzetes lehet. Hatására a bizalmatlanság fokozódik, a félelem beférkőzik a legintimebb szférákba. Aki teheti, az online térbe menekül, kezdik kerülni egymást a barátok, a családtagok is. Egy innovatív vállalkozás, egy alternatív utazási iroda azonban megoldást kínál erre az embertelen helyzetre. Egy ilyen alternatív utazáson vesz részt a filmben főszereplő család. Egy szülész orvos, a táncművész felesége, és a tizenöt éves fiúk.

Az alaphelyzet sok mindenben rímel a koronavírus okozta társadalmi változásokra, a bizonytalan, törékeny kapcsolatokra, a szorongásra, az ember elmagányosodására. A történet 20 évig alakult. 2001-ben Kafka Kereszteződés című novellájából indult, majd egy nagyformátumú sci-fi terv lett belőle, amelyből végül egy regényt írtam, most pedig egy lélektani drámává, "családi disztópiává" szelídült.

"Kétszer pályáztam vele sikertelenül, ami egyelőre nem látszik nagy bajnak, hiszen el tudtuk kezdeni a forgatást. Úgy látom, sokan bíznak a történetben, a filmben, vagy a rendező-operatőr kettősben, vannak támogatóink és két koprodukciós partnerünk. Nem utolsó sorban ezzel a filmkészítési módszerrel tovább gazdagíthatjuk a magyar független filmes kultúrát. A közösségi filmezés eddig is páratlan energiákat mozgatott meg a veszprémi, balatoni régióban, reméljük, ez így lesz a #tüneményesutazás esetében is" – tette hozzá Buvári.

"Most először forgatunk precízen megírt forgatókönyv nélkül, egy húszoldalas filmnovellát írtunk a történethez, abból dolgozunk, sokat beszélgetve a színészekkel, kollégákkal. Nagyon inspiratív ez az alkotói közeg, teret engedhetünk az improvizációnak, a pillanatnyi hatásoknak, ráadásul a film nagyrészében gyönyörű tájban vagyunk, a téli Balatonnál."

A Film a veszprémi SzeretFilm Stúdió gyártásában készül, helyi cégek, intézmények, civil szervezetek, önkormányzatok támogatásával. Az alkotó stáb nagyrészt a Magdolna filmünk alkotói stábjával megegyező, de vannak új kollégák is. Az előző filmekhez hasonlóan lehetőséget biztosítanak a helyi, filmes érdeklődésű fiataloknak, a forgatáson való részvételre, amiért ösztöndíjat biztosítanak számukra.

A film főszereplői: Orbán Levente (Kojot, Saul fia) Trokán Anna (Szeretföld, Magdolna) és Cservák Zoltán (Saul fia).
Operatőre Tóth Zsolt, aki a Magdolna fényképezéséért elnyerte a Kovács László - Zsigmond Vilmos operatőri díjat. A film hangmester ifj. Erdélyi Gábor, vágója Vághy Anna.

Koproducerek Somlai Dávid, a Greenbox és Angyal Gergő, a Rolling Panda budapesti stúdiókból. Producerek Turós-Máté Kinga és Buvári Tamás.
A film forgatása a tervek szerint 2021 őszéig tart, a producerek jövő tavaszi, nyári bemutatóban bíznak egy nemzetközi filmfesztiválon.

Forrás: vehir.hu